A trai stresul nu este o experienta abstracta, este ceva real si care te priveste personal, iar felul in care traiesti propriul nivel de stres iti va da indicii despre felul in care vei aborda experientele din viata ta.
Stresul este daunator propriei sanatati, asa ca luandu-ti temperatura vei afla daca ai ceea ce noi numim “febra stresului” si vei afla totodata cat de serioasa este aceasta febra.
Ia o foaie de hartie si raspunde la urmatoarele intrebari :
1. Fara sa stai prea mult sa te gandesti, scrie un numar de la 1 la 10 care sa reflecte cat de stresat te-ai simtit in ultima vreme.
2. Acum noteaza toti factorii de stres care e posibil sa fi contribuit la acest nivel de stres. Aloca-le un numar intre unu si zece in functie de cat de mult stres determina evocarea fiecaruia. De exemplu: seful impune termene (7); certuri cu fiul adolescent (5); nu pot plati factura de electricitate (9); parintele mai in varsta are nevoie de spitalizare (8); trebuie sa-mi fac timp sa cumpar un cadou de nunta (3)
Lista ta poate fi mai lunga sau mai scurta – chiar si lucrurile mai putin importante pot fi stresante: sa descoperi ca nu mai ai lapte in frigider cand copiii vor cereale cu lapte la micul dejun! Toti acesti factori de stres marunti ce se aduna pe parcursul unei zile pot sa ne supere serios.
3. Scrie cum te fac sa te simti factorii de stres pe care i-ai notat inainte. Ce simptome ai – fizice, emotionale, mentale, sociale. De exemplu: Simptome fizice – palme umede, dureri de cap, dureri de stomac; Simptome emotionale – sunt cu lacrimile in ochi, imi vine sa ma dau cu capul de pereti; Simptome mentale – minte incetosata, ma concentrez cu greutate; Simptome sociale - ma ingrijoreaza ca nu mai pot sa mai fac fata sarcinilor de serviciu, ca seful ma critica si s-ar putea chiar sa ma dea afara.
4.Dupa ce te gandesti la raspunsurile pe care le-ai dat si parcurgi descrierea de mai jos, plaseaza-te undeva pe termometrul pentru stres.
TERMOMETRUL PENTRU STRES
37 grade C - Temperatura ta este normala. te simti relaxat, odihnit si plin de vigoare. Iti place sa te recreezi. Iti faci timp sa reflectezi la ceea ce ti se intampla. Nu manifesti simptome fizice, mentale, emotionale, sociale – care au legatura cu stresul. Te simti bine.
37,8 grade C - Ai un stres usor si cateva simptome care au legatura cu stresul – o oarecare intepeneala a muschilor cefei, indigestie. E posibil sa te simti cand extrem, cand doar usor obosit. Stresul nu iti afecteaza prea mult bucuria de a fi, claritatea gandirii sau capacitatea de munca.
38,3 grade C – Ai un stres moderat. Corpul iti este afectat in toate aspectele – fizic, mental, emotional si social. Te simti ceva mai obosit. Responsabilitatile ti se par poveri care iti pot afecta echilibrul general.
38,9 grade C - Ai un stres serios. Esti iritabil si stresul te afecteaza foarte mult. Corpul si mintea fac vizibile efectul stresului. Nu poti sa gandesti la fel de clar ca de obicei. Te simti oarecum obosit si epuizat in cea mai mare parte a timpului. Te ingrijoreaza faptul ca, daca mai apar cateva sarcini, s-ar putea sa o iei razna.
39,4 grade C – Te apropii de niveluri foarte periculoase de stres. Corpul si mintea sunt serios afectate de simptome datorate stresului. Inca o sursa de stres si e posibil sa clachezi. Te simti epuizat mai tot timpul. Mai ales responsabilitatile curente iti provoaca o stare de disconfort. Constient sau inconstient, cauti cai de scapare.
40 grade C – sau mai mult – Esti intoxicat cu stres. Ai o boala datorata stresului. Stii ca multe simptome din corpul si mintea ta sunt cauzate de stres. Nu vezi cum sa stopezi stresul. Iti este teama de ceea ce ar putea sa urmeze. Esti epuizat. Activitatile cotidiene, obisnuite, sunt serios compromise. Ai nevoie de medicamente ca sa faci fata situatiei si sa dormi. Inca un factor de stres si esti teminat.
In mod normal, cand ai febra, iei situatia in serios. Stai acasa, iti iei liber de la serviciu, te odihnesti. La fel este si cu febra stresului, si totusi multi oameni cred ca pot sa se tina tari, sa o ignore, iau diferite substante ca sa se simta mai bine si, pana la urma, se adapteaza stresului. Cu cat ai de mai multa vreme febra stresului si cu cat aceasta e mai severa, cu atat e mai putin posibil sa te prefaci ca nu o ai.
Acest exercitiu simplu va face mai constienti de masura in care va afecteaza stresul. Pentru a-l depasi, pentru a scapa de stres, e nevoie de o strategie mai profunda decat managementul stresului.